Obiceiuri alimentare proaste care îți scad productivitatea

Sarirea peste masa de pranz pentru a-ti continua munca la birou nu iti va oferi avantajul productiv la care te astepti. Consumul unui pranz slab in nutrienti este o alta modalitate sigura ca vei avea o productivitate scazuta la locul de munca.

In lumea noasta ocupata cu sarcini interminabile pe care ne grabim sa le finalizam, modul in care mancam s-a deteriorat dramatic. Obiceiurile noastre alimentare sanatoase au disparut din preocuparile zilnice.

Mesele ieftine, nesanatoase, snacks-urile si fast-food-ul au devenit ceva normal.

Aceste elemente ne deconecteaza de la hrana noastra de care avem nevoie si, pe parcurs, ne ivim de probleme de sanatate grave, cum ar fi bolile de inima, sau, de cele mai multe ori, ne luptam cu greutatea in plus. Oferirea organismului de mancare slaba in nutrienti este un obicei alimentar prost care ne scade productivitatea, nivelul de energie, nivelul de concentrare, atentia, memoria de lucru, memoria de studiu, creativitatea si logica.

Iata care sunt cele mai frecvente 5 obiceiuri alimentare proaste care iti scad productivitatea la locul de munca:

  1. Sarirea peste micul dejun mai ales atunci cand iti este foame

Exista dovezi care arata ca micul dejun este benefic pentru performantele cognitive si fizice, deoarece activeaza zonele frontale, premotorii si cortexul vizual al creierului. Cea mai mare problema este de a sari micul dejun atunci cand iti este foame. Acest lucru te face sa te simti mai putin energic si organismul tau nu va produce leptina (hormon de satietate). Cand mananci suficient, hormonul leptina este eliberat, promovand plasticitate in hipocampus, care este asociat cu memoria pe termen lung si cu invatarea.

  1. Consumul de alimente procesate

Evident, trebuie sa iei gustari intre mesele principale, pentru a-ti pastra cantitatea necesara de glucoza in sange. Dar, mancand prajituri, gogosi, chipsuri de cartofi, bezele sau orice alte alimente care contin carbohidrati rafinati, in corpul tau se va crea o explozie de energie, care insa se va termina mai repede decat ai avea nevoie.

Acest lucru se intampla pentru ca alimentele procesate nu contin suficiente fibre sau proteine pentru a reglementa eliberarea glucozei in sange.

  1. Consumul insuficient de lichide

Deshidratarea apare atunci cand mai mult de 2% din apa din corp este pierdut. Daca nu bei suficiente lichide in timpul programului de munca, vei fi lipsit de concentrare, starea ta de spirit va fi una proasta, iar memoria nu te va ajuta deloc. Mai mult decat atat, deshidratarea poate provoca dureri de cap.

  1. Consumul de junk food la pranz

Un burger sau o portie de cartofi prajiti la masa de pranz nu iti va creste productivitatea, din contra. Pe langa efectul neplacut de crestere a grasimii in corp, dieta occidentala traditionala (zahar ridicat si multe grasimi daunatoare) a fost asociata cu un hipocampus mai mic. Acest lucru inseamna ca mancarea nesanatoasa poate duce la o capacitate mai scazuta de invatare si de orientare spatiala, afectand totodata starea de spirit.

  1. Abuzul de mancare la pranz

Supraalimentarea, mai ales cu alimente bogate caloric, este legata de cresterea poftei de mancare, foame, aparitia tristetii, lipsa de satisfactie si mai putina relaxare. Acest lucru inseamna ca mancatul in exces nu va lasa corpul sa se adapteze in mod corespunzator la noul nivel ridicat de energie.