Carnivale

Carnivale este un serial american care îi poate pasiona pe cinefilii interesaţi să urmărească subiecte mai puţin banale. Cele două serii a câte 12 episoade urmăresc drumul unui convoi de carnaval, al unor circari prin Oklahoma. În paralel se prezintă viaţa unui preot foarte dedicat menirii sale de a propovădui cuvântul Lui Dumnezeu.

Drumul prin deşert al adunăturii de creaturi ciudate de la circ (piticul, femeia cu barbă, orbul, femeia comatoasă, ghicitoarea în cărţi, siamezele, orbul vizionar, dansatoarele, îmblânzitoarea de şerpi, uriaşul retardat, etc.) este dirijat de ceea ce porunceste “Şeful”, “Conducerea”, “The Management”, o voce care dictează de după o draperie groasă dintr-o cabină din caravană.

Nimeni nu pare să-l fi văzut vreodată în carne şi oase, dar toţi se tem şi se supun. Piticul echilibrat şi înţelept pare să fie singura legătură cu instanţa puternică ce îi conduce, care preferă să i se sdreseze direct numai lui.

În caravană este asimilat un tânăr, Ben Hawkins, care a trecut cu mare greutate peste contextul ciudat al morţii mamei sale. Cel care dă acordul primirii lui printre oamenii circului este chiar Şeful, simţind în tânăr puteri pe care ceilalti, nici măcar Ben, nu le vedeau. Treptat, tânărul săvârşeşte diferite tipuri de minuni, printre care şi întoarcerea din moarte, pentru care trebuie să plătească tot cu vieţi.

Al doilea fir narativ îl are ca erou pe Justin Crowe, preotul dedicat ce locuieşte împreună cu sora sa, convins fiind că Dumnezeu îi comunică şi ca el săvârşeşte voia Lui. Din când în când are manifestări care depăşesc limitele firii umane, ceea ce stârneşte semne de întrebare asupra condiţiei sale şi asupra relaţiei lui cu tipul de divinitate.

Filmul prezintă eterna luptă dintre Bine şi Rău, dintre ceea ce numim Dumnezeu şi Diavol, Lumină şi Întuneric, credinţa că în lume se săvârşesc continuu miracole, dar că echilibrul dintre forţe trebuie menţinut, chiar şi cu sacrificii.

Related Posts