Cei mai buni actori ai României

Cu toții ne bucurăm atunci când prindem la televizor un film de comedie, și nu numai cu actorii de aur ai României. În acele momente devenim nostalgici și ne transpunem în acele perioade de glorie ale țării noastre.

Unii dintre ei nu mai sunt alături de noi însă alții încă se luptă cu noile tehnologii și îi învață meserie pe tinerii actori. Mai jos am enumerat doar câțiva dintre actorii de aur ai țării noastre, însă mai sunt mulți alții care merită pomeniți.

  1. Toma Caragiu
    Toma s-a născut la 21 august 1925, într-o familie de aromani, originară din satul grecesc Aetomilitsa. Acesta debutează pe scena Teatrului Național în 1948, în al treilea an de facultate, după ce deja renunțase la facultatea de drept. Toma a fost căsătorit de două ori însă nici una dintre căsătorii nu a fost de succes. În urma primei căsătorii, Toma și soția lui au adoptat o fată Maria (Doina) Caragiu care nu i-a călcat pe urme tatălui său spunând că nu are talentul acestuia. Toma Caragiu a jucat în filme precum: B.D., Ciprian Porumbescu, Haiducii, Operațiunea Monstrul, etc. Toma Caragiu a murit la cutremurul din 11 martie 1977, fiind răpus de dărâmături.
  2. Amza Pellea
    Este unul dintre cei mai importanți actori români, având vocație atât pentru teatru cât și pentru cinematografie. Acesta s-a născut la 7 aprilie 1931, în Băilești, județul Dolj. Acesta a fost căsătorit timp de 25 de ani cu Domnica Mihaela, cu care are o fată, Oana Pellea. Amza este cunoscut pentru filmele: Nea Mărin Miliardarul, Mihai Viteazul sau Decebal însă filmografia lui este vastă. Acesta a decedat în data de 12 decembrie 1983 și este înmormântat la cimitirul Bellu.
  3. Dem Radulescu
    Născut la 21 septembrie 1931, la Râmnicu Vâlcea, Dem este un mare actor de teatru și film al României. Acesta are un palmares de invidiat, printre care și seria B.D., Astă seară dansăm în familie, O scrisoare pierdută, Secretul lui Bachus, etc. A fost căsătorit cu actrița Adriana Șchiopu, cu care a avut o fată, Irina Rădulescu, care le calcă pe urme părinților săi. Acesta s-a stins din viață pe 17 septembrie 2000, în urma unui infarct.

Related Posts