Content is King!

E ușor să fii prins în jocul SEO: sunt atâtea concepte pe care trebuie sa le aplici încât mi-ar lua căteva pagini să le enumăr pe toate. S-au scris zeci de cărți pe tema asta și apar în continuu. Optimizarea pentru motoarele de căutare e o cursă fără sfârșit iar informația se adună an după an… încât nu mai știi ce să crezi.

E ușor să cazi în capcana conținutului pentru motoare de căutare. Dacă faci orice ca să ai cuvântul cheie de X ori în articol sau dacă propozițiile tale din blog post sună ciudat… înseamnă că ai căzut deja în ea.

Experiențe cu content writeri de mâna a 2-a
Am căutat în câteva rânduri content writeri pe freelancer.com iar cei care aplicau de obicei trimiteau texte care mă îngrozeau. Demo-urile lor de articole prin care încercau să mă convingă că sunt buni aveau câteva lucruri în comun:

• erau scurte
• nu aveau limbajul avansat necesar pentru a scrie pe nișa respectivă
• repetau de 10 ori cuvântul cheie (care era cu conștinciozitate subliniat pentru ca eu să-l văd)

De ce am adus acest exemplu? Pentru că e un exemplu de ”așa nu” atunci când vine vorba de conținut pentru blog. Și acum hai să vedem cum ar trebui să structurezi un articol astfel încât acesta să fie atractiv atât pentru Google cât și pentru cititorii blogului tău.

Content is king
În primul, rând, content is king. Cu alte cuvinte, calitatea conținutului trebuie să primeze. Google nu e degeaba una dintre cele mai profitabile companii IT din lume: a dezvoltat un motor de căutare care știe efectiv care pagini au conținut de calitate și care nu. Google poate (la un nivel mai rudimentar) să își dea seama și dacă există sau nu activitate pe acea pagină.

În aceste condiții, trebuie să scrii în primul rând pentru oameni. O să vedem la sfârșit ce trebuie să faci pentru a optimiza articolul pentru motoarele de căutare, dar, deocamdată, e suficient să ții minte un singur lucru: ”conținut high-quality”.

Deci, pentru moment, uită de keyword-uri, uită de Google. Alege o temă de articol relevantă pentru blogul tău, asigură-te că este ceva ca ar face oamenii să stea mult pe pagină, apoi dă tot ce ai mai bun din tine.

Dacă ai un blog de nișă, cu siguranță că vei avea multe de spus în fiecare articol. Vino cu studii de caz, citate, poze, grafice, filmulețe YouTube și orice altceva ce poate aduce valoare articolului.

De ce să scrii conținut de calitate?
În momentul în care faci asta, împuști nu doi ci chiar mai mulți iepuri deodată.

1. Cititorii vor începe să te vadă ca o autoritate în nișa ta
2. Vei avea mai mult conținut pe o singură pagină, deci ”time on page”-ul va fi mai mare. Deși Google nu recunoaște că folosește Analytics pentru a lua timpul petrecut în pagină și a-l utiliza săinfluențeze SERP (Search Engine Results Pages), se pare că, într-un fel sau altul, reușește să facă asta.
3. Dacă ai propriul produs de vânzare, vizitatorii tăi vor ajunge la concluzia că dacă articolele sunt foarte bune, la fel trebuie să fie și produsul.
4. Crești probabilitatea ca cineva să pună link către tine. Dacă articolul atinge un anumit subiect din toate unghiurile, vor fi mulți care vor pune link pe blogul lor în car evor spune ceva de genul ”cutare a vorbit mai în detaliu despre asta aici”.
5. Vei aduce mai mult trafic decât dacă ai scrie un articol scurt. Traficul pe o pagină nu vine doar din cuvantul cheie pentru care vrei să o optimizezi. O parte seminificativă din el vine din așa-numitelelong tail keywords, corespunzătoare căutărilor avansate (de 4 sau mai multe cuvinte) ale oamenilor.

Te-am convins că oamenii sunt mai importanți decât motoarele de căutare? J Sper, pentru că, dacă scrii conținut de calitate, nu vei avea probleme de trafic.

Cât de mult e prea mult?
Este posibil să scrii articole prea lungi? Cu siguranță. Un articol prea lung s-ar putea să plictisească multă lume, moment în care te poți gândi să împarți articolul într-o serie de articole.

Dacă, totuși, nu vrei să faci asta pentru deoarece consideri că informația trebuie afișată la un loc, o sugestie excelentă este să folosești un cuprins. Pune cuprinsul la începutul articolului și asigură-te că ai linkuri interne către fiecare subtitlu.

Optimizări rapide pentru motoarele de căutare
Însă vreau să te duc și mai departe și o să mă țin de promisiune: o să îți spun ce anume trebuie să faci pentru a optimiza articolul pentru Google.

De fapt, lucrurile aceastea le știai deja, eu vreau să ți le dau doar pe cele care contează cu adevărat.

1. Titlul -ul. Include cuvântul cheie în titlu (headline) și ai grijă ca acesta să fie pus între tag-uri H1. E un aspect foarte important și ușor de făcut, mai ales din WordPress.
2. Subtitlurile-urile. Pune-le în tag-uri H2 și, pentru o lizibilitate mai bună, fă-le mai mari, eventual cu bold.
3. Cuvântul cheie principal. Acum că ai întreg textul articolului, revizuiește-l și presară cuvântul cheie prin propoziții. 2-3 repetări ar trebui să fie suficiente pentru un articol sub 1000 de cuvinte.
4. Cuvintele cheie adiacente. Dacă folosești Google Insights for Search sau Google AdWords Keyword Tool, în momentul în care vezi cuvântul cheie, îți mai apar și sugestii despre ce altceva se caută. Încearcă să incluzi acele cuvinte cheie în text pentru un plus de trafic spre articolul tău.

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *