Cum se fabrică polistirenul

Fiecare dintre noi la un moment dat in viata am avut de-a face cu polistirenul, fie cand eram mici si doar ne jucam cu el, fie mai tarziu cand cumparam anumite dispozitive iar acestea erau protejate de catre polistiren, ori, in cazul in care acesta este cel mai des folosit, atunci cand ne-am izolat termic casa.

Chiar daca este folosit des, cati dintre noi stiu cum se fabrica acesta?

Pare greu de crezut, dar 98% din componenta totala a polistirenului este reprezentata de catre aer, restul de doar 2% reprezinta materia prima propiru-zisa. Materia prima este un praf, care este introdusa intr-un expandor, iar la momentul iesirii, praful acela se mareste si iese sub forma bilutelor prea bine cunoscute, acestea fiind supuse unei presiuni ridicate.

Practic, polistirenul este realizat strict prin presiunea acelor bilute, fara a fi folosite alte materiale aditionale, cum ar fi lipci sau vopseluri. El iese sub forma unor blocuri, urmand ca mai apoi sa fie secionate cu ajutorul unui fir incins.

Acum ca stim cum se fabrica, iata si cateva lucruri mai putin stiute despre polistiren:

Acesta nu expira, iar daca este montat corespunzator, nu va trebui sa fie schimbat niciodata, chiar daca fatada cladirii pe care a fost asezat se schimba mai des decat ar trebui. De asemenea, acesta nu transpira, iar cei care afirma acest fapt ar trebui sa verifice daca polistirenul a fost montat pe pereti exact asa cum ar fi trebuit. Totodata, acesta este folosit pentru izolarea unui numar vast de locuinte si nu numai, insa, doar la izolarea locuintelor acesta este folosit in proportie de 70%, in principiu acesta fiind fabricat in aproximativ cele 40 de fabrici din Romania.

Pe langa toate acestea, polistirenul expandat are si alte intrebuintari, nu este folosit strict pentru izolarea locuintelor. Cum spuneam si mai sus, are si rol de protectie pentru transportarea marfurilor, dar mai este intalnit si in caserolele pentru mancare, in castile pentru biciclisti si nu numai, dar si pentru realizarea de cutii termoizolante.

Acestea fiind spuse, se poate vedea cum un singur material poate avea foarte multe intrebuintari, fiind folosit des in zilele noastre.

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *