Curaçao, un vis în culori

Tropical dar improspatat de alizee, Curaçao este un mic colt de paradis inca necunoscut de multi, un melanj de istorie, viata nocturna, nisip fin si apa turcoaz. O experienta minunata de trait.

Secole de colonizare. Sunt cunoscute sub numele de Insulele sub Vant. Curaçao si insula sa vecina (Klein Curaçao) au fost marcate, de-a lungul secolelor, de colonizare, comert si sclavagism. Triburile amerindiene care le populau la origine nu au reusit sa supravietuiasca in fata cuceritorilor spanioli. Cu toate acestea, acestia din urma nu le iubeau deloc. Astfel incat au ajuns sa boteze Curaçao insula inutila.

Apoi, englezii si olandezii si-au disputat aceste doua insule pana la integrarea lor in Antilles (intre 1816-2010). Chiar daca a facut mereu parte din Regatul Tarilor de Jos, tara va celebra anul urmator primul sau deceniu de independenta. Aceasta istorie contrastanta, marcata de schimbari si influente succesive a lasat urme. In privinta limbii in special. Este amuzant sa auzi acest amestec de flamanda, engleza, creola, portugheza si dialecte africane.

Willemstad si casele sale colorate. Capitala, Willemstad a fost recunoscuta de catre UNESCO pentru frumusetea sa si caracterul unic al stradutelor marginite de case colorate. Se spune ca, la origine, toate aceste casute erau pictate in alb. Un medic a constatat la acea epoca un numar crescut de tulburari oculare la pacientii sai, cauza fiind gasita, reflectarea soarelui pe peretii imaculati afecta corneea locuitorilor. De aceea, s-a decis pictarea fatadelor in cele mai contrastante culori cu putinta.

Willemstad este compus din patru cartiere – inima istorica Punda, Oltrabanda si periferiile, cu fermecatorul Pietermaai si modernul Scharloo.

O fauna si flora care taie respiratia. Sa parasim putin orasul pentru a explora natura. Plantatiile de aloe vera si de palmieri, atat de calme, iti lasa impresia ca te afli intr-o oaza de pace. Vant, pasari…nimic nu pare sa tulbure linistea locurilor. In parcul national Shete Boka curentul marin este constant. Valurile propulseaza marea atat de violent impotriva falezei incat aceasta emite un sunet extrem de puternic. Fauna este la fel de magnifica. Exista o zona in care se reproduc broscutele testoase. De-a lungul coastei de sud, se rgasesc 65 de locuri ideale pentru practicarea scufundarilor unde amatorii vor descoperi un spectacol de neuitat de recifuri coraliene cu pesti tropicali si anemone.

Williwood si ceaiul magic. Acest oras pitoresc, botezat Hollywood-ul din Antilles, este bogat in activitati si ocazii festive. Impresionantul club de golf Old Quarry ofera o privire spectaculoasa asupra Caraibelor si formatiunilor de calcar neregulate de pe muntele Tafelberg.

Lasă un răspuns