De ce este important să avem un somn bun

Medicii au avertizat de ani de zile ca oamenii, din cauza tehnologiei si a stilului de viata, nu mai dorm suficient, iar aceste lucruri au consecinte extrem de grave asupra sanatatii. Printre ele putem remarca bineinteles starile de iritabilitate, stresul, riscul tot mai crescut de dementa, dar si condusul in stare de somnolenta.

De-a lungul somnului, noi trecem prin cinci faze distincte ale acestuia, iar ele pot aparea de mai multe ori in timpul noptii. Practic primele faze ale somnului implica starea de tranzitie pana la a cincea faza, faza finala, denumita in termeni de specialitate, somnul REM. Practic, in toata perioda a somnului REM, creierul nostru are cea mai importanta si implicata activitate, aici creandu-se practic visele asa cum le stim noi.

Din pacate, ramanem in starea de somn REM foarte putin si in intervale relaiv scurte de timp. Lucrul acesta este datorat din pricina faptului ca in primele doua treimi ale noptii, corpul nostru se concentreaza pe un somn mai adanc si profund, cu un ritm cat mai lent. De aceea, probabil de fiecare data te trezesti cand visul este mai palpitant, pentru ca intram in starea REM in mare parte fix inainte sa ne trezim sau dimineata devreme.

Somnul este benefic pentru sanatatea noastra, iar fiecare stare a somnului are avantajele sale, insa cele mai importante regasindu-se in faza REM, faza in care, din pacate, ajungem tot mai rar de-a lungul anilor. S-a demonstrat faptul ca in aceasta perioada creierul nostru are parte de o revigorare generala, iar dispozitia noastra si memoria vor avea de castigat. De asemenea, o alta dovedire stiintifica este aceea ca persoanele care au parte de mai mult somn REM sunt mai linistite, mai lipsite de stres si mai motivate de-a lungul zilei, iar pe langa toate acestea, pot recunoaste mai bine expresiile faciale ale persoanelor din jurul lor.

Beneficiile sunt multiple, iar de aceea trebuie sa punem accent pe somn si pe calitatea acestuia. Avand un somn linistitor, intr-un mediu cat mai placut, vom ajunge mai repede in faza REM a somnului, iar astfel vom putea profita de toate fazele somnului intr-o singura noapte.

Related Posts

1 Comment

  1. Daca dam un mic search pe google vom afla foarte repede care este importanta somnului in vietile noastre si cel mai sigur mod in care ne vom convinge este cel de a citi despre experimentul realizat de rusi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *