Ne putem cumpăra vechime în muncă pentru a beneficia de pensie

Când ne apropiem de vârsta pensionării constatăm că pot apărea diverse probleme cum ar fi cotizatul prea mic la fondul de pensii care ne generează o pensie prea mică sau nu avem vechimea necesară pentru a beneficia de ea. Iată cum putem evită apariția acestor probleme.

Până pe 27 aprilie 2017 avem posibilitatea de a cotiza retroactiv la fondul de pensii. În felul acesta ne putem completa vechimea dar putem, de asemenea, să contribuim la mărirea viitoarei pensii. Există însă anumite condiții și anumite limite pentru a putea face asta.

În primul rând nu ne putem plăti contribuția retroactiv la fondul de pensii decât pe maxim cinci cu condiția ca în acești ani să nu fi avut obligația de a plăti aceste sume, adică să nu fi fost angajați sau să fi avut venituri suficient de mari încât să fi fost obligați să virăm o parte din ei la Casa de Pensii.

În cazul în care în ultimii cinci ani am cotizat sau am avut obligatia să cotizăm doar o perioadă de timp la Casa de Pensii, atunci putem plăti diferența până la cinci ani. Ne putem alege singuri pe ce perioadă să plătim. De asemenea, pensionarii nu mai pot cotiza.

În al doilea rând există limite minime și limite maxime în ceea ce privește suma cu care putem cotiza. Suma minimă pentru fiecare lună asigurată este puțin peste 200 de lei, în funcție de cât era salariul minim pe economie în luna respectivă. Suma maxima este de cinci ori salariul mediu brut din luna care vrem să o asigurăm.

Normele privind ”cumpărarea” vechimii în muncă se regăsesc în Legea 186/2016. Pentru a beneficia de dispozițiile acesteia trebuie să ne adresăm Casei de Pensii din județul în care avem domiciliul. Va trebui să încheiem un contract cu aceasta în care sunt stipulate atât obligațiile cât și drepturile noastre.

Related Posts