Nimeni nu-ți poate da o cunoaștere în totalitate

De când eram mic foarte multe persoane mi-au spus să învăț mereu din greșelile altora pentru a nu fi nevoit să mă confrunt și eu cu aceleași probleme mai devreme sau mai târziu. Aparent sună destul de interesant și promițător. Na, ce poate să fie rău în a lua câteva învățături din acțiunile pe care le fac celelalte persoane din jurul tău.

Cu timpul am crescut și încrederea totală pe care o aveam când eram mic în acel sfat a tot scăzut din mai multe motive. După ce am experimentat foarte multe treburi și într-un număr măricel de cazuri am și dat mari fail-uri am ajuns la concluzia că tot din propriile greșeli înveți cel mai bine.

S-a întâmplat ca într-o anumită zi să fac o anume greșeală chiar dacă, exact cu o zi în urmă, cineva îmi povestise prin ce a trecut și treaba era identică cu ceea ce am făcut eu. Concluzia e că, cel puțin pentru mine, nu a fost suficient doar să aud asta ci m-am simțit nevoit să trăiesc pe propria mea piele pentru a putea să mă conving de un lucru anume.

Așadar, informându-mă și mai mult pe parcursul anilor, am ajuns la concluzia că nimeni nu-ți poate oferi o anumită cunoaștere în totalitate, cel puțin atunci când vorbim despre lucruri practice pe care le trăim în viața de zi cu zi. De ce nu se poate? Pentru că întotdeauna o anumită parte va rămâne la tine și se va structura în funcție de atitudinea ta, de gândirea ta, de mentalitate, stil de viață iar înșiruirea poate continua.

Ideea e să nu vă așteptați ca o persoană să vină și să vă ofere o anumită înțelegere în totalitate fără să fie nevoie ca voi să mai depundeți vreun efort. E ok ca un om să-ți dea introducerea, începutul, însă de restul va trebui să te ocupi chiar tu.

Lasă un răspuns