Pentru Români, Amenda Nu Este O Soluție!

Citeam pe forumul 4Tuning cum că amenzile de pe teritoriul României sunt foarte dure și mai ales, pe cât sunt “de dure” pe atât sunt de ineficiente. Haideți să dezbatem împreună acest subiect.

În primul rând, aș vrea să precizez că nu cred că valoarea amenzilor respective este principala problemă ci modul în care acestea sunt aplicate sincer. De altfel, nu contează că un individ primește o amendă de 400 sau 4000 de Lei, oricum prea puțini le plătesc, și principala noastră problemă este eliberarea permisului de conducere, în sensul că, ai fost sancționat cu amendă și reținerea permisului de conducere.

E, fie că plătești amenda, fie că nu, după expirarea perioadei de reținere a permisului, permisul se înapoiază fără a mai interesa pe cineva dacă amenda respectivă a fost sau nu achitată, lucru complet tâmpit, ducând la neplata amenzilor, ele fiind adăugate la impozit, neachitate și uitate.

De altfel, o amendă oricât de mare ar fi, pe cel “bazat” oricum nu-l interesează, drept urmare, o amendă ce constă în bani devine inutilă sincer, și așa revenim la punctul de mai sus și vă spun că foarte puține din ele mai sunt și plătite.

Să revenim la ideea principală. Amenzile noastre sunt printre cele mai mici și cele mai ușor de suportat din UE, sau chiar din tot restul lumii. Spre exemplu, am citit că anul ăsta amenzile în Marea Britanie s-au majorat cu aproximativ 10-15%, astfel încât amenzile pentru alcool (indiferent de cantitate) să pornească de la 2500 și să ajungă până la 4500 de Lire. Să zicem că unul este prins la volan cu o alcoolemie X și este sancționat cu o astfel de amendă, chiar credeți că a doua oară s-ar mai urca la volan beat? Vă asigur că nu.

În România, dacă ești prins beat la volan, în cel mai rău caz vi se va suspenda permisul pe 3 luni. Mare sancțiune! Și așa sunt suficienți șmecheri ce conduc fără permis. Acum, vă propun câteva sancțiuni ce merită să fie împrumutate și implementate de la vecinii noștri din UE și nu numai.

Anularea permisului de conducere – Câte anulări de permise ați văzut voi până acum în România? Eu nu prea am văzut decât în cazul accidentelor extrem de grave rezultate cu mulți morți sau carnagiu pe șosele, atât. În Italia de exemplu, permisul de conducere poate să vă fie anulat și pentru depășirea limitei de viteză cu mai mult de 50 KM/h. La noi? Doar amendă, care și așa nu se achită.

Pușcărie / Muncă în folosul comunității – Ca și mai sus, pușcărie fac doar fraierii ce n-au suficienți bani de-o șpagă mai grasă și cei ce fac accidente foarte grave, atât. Câți ați văzut voi să intre în pușcărie pentru un consum de alcool de peste 0.04%? Eu nu am văzut vreunul!

Confiscarea automobilului – Pedeapsa asta nu există la noi, însă există în Italia și restul țărilor civilizate, și a fost chiar acum câțiva ani un caz, în care un șmecher cu Ferrari a fost prins cu vreo 230 KM/h și i s-a confiscat bolidul de câteva sute de mii de euro. Într-un fel înțeleg că la noi n-ar avea cum să se aplice așa ceva. La urma urmei, ce să confiște, gioarse din 85′ înmatriculate în Bulgaria?

Drept urmare, amenda este doar o chestie ce ar trebui dată oricum, ca și un avertisment să zic așa, în niciun caz o sancțiune nu ar trebui să se limiteze numai la amendă.

Related Posts