Tipuri de asigurare auto

Dacă ești posesorul unei mașini, este extrem de important ca aceasta să fie asigurată. O asigurare îți poate aduce liniște în trafic și îți poate oferi o mulțime de beneficii.

Practic, dacă se întâmplă ceva, ai garanția că toate reparațiile sunt făcute fără să fie nevoie de bani din buzunarul tău și că, în cazul în care ești vinovat, nu trebuie să îți faci foarte multe probleme. Evident, este indicat să eviți pe cât posibil un accident.

Care sunt tipurile de asigurare auto pe care le găsești pe piață?

În România, există două tipuri de asigurare auto: RCA și CASCO. RCA-ul este polița de asigurare obligatorie și orice șofer este obligat să o aibă. Nu contează firma la care o ai, contează doar să existe, deoarece lipsa ei poate duce la probleme extrem de mari:

  • Amenzi uriașe. Dacă ești prins de către poliție fără asigurare, amenzile sunt foarte mari, mult mai mari decât prețul asigurării pe an;
  • Riscul de a pierde talonul mașinii. De asemenea, poți pierde talonul mașinii, în cazul în care ești oprit de poliție și se constată că nu ai asigurare RCA;
  • Riscul de a lovi o altă mașină și de a plăti bani din propriul buzunar pentru reparații. În cazul în care ești vinovat într-un accident și nu ai asigurare, toate reparațiile vor fi plătite din buzunarul tău, lucru deloc plăcut, mai ales în cazul în care mașina lovită este una foarte scumpă.

De cealaltă parte, asigurarea CASCO este asigurarea care îți garantează că orice eveniment în trafic îți oferă și ție asigurare. Astfel, chiar dacă ești tu vinovat, toate pagubele vor fi reparate, inclusiv mașina ta. În felul acesta, poți să conduci fără griji.

Este adevărat că o asigurare CASCO este, de regulă, mai costisitoare decât una RCA auto, însă este foarte utilă pentru cei care dețin mașini scumpe sau chiar și pentru cei care dețin mașini mai ieftine, însă își doresc protecție totală.

Orice ar fi, dacă ești posesor auto, cel mai indicat este să optezi pentru ambele tipuri de asigurări auto, deoarece în felul acesta te poți simți în siguranță.

Related Posts