Universitatea din Cernăuți

Imediat ce treci granita prin nord ajungi in Romania altor vremuri, respectiv in perioada cand Bucovina stramoseasca era unita de tara mama. In ziua de azi, in Bucovina se asterne un strat din ce in ce mai gros de praf ucrainean.

Orasul Cernauti este un loc ce ar trebui vizitat de orice roman. Principala atractie a acestui oras este Universitatea Nationala din Cernauti. Aceasta universitate a fost initial Mitropolia Bucovinei. Urmand ca mai tarziu sa ajunga sa fie considerata o prestigioasa universitate din Imperiul Austro-Ungar. Aceasta a fost numita Universitatea Franz Joseph, dupa numele imparatului Austriei.

Dupa anul 1918, aceasta a purtat numele lui Carol l. Incepand cu anul 1940, aceasta a devenit Universitatea de Stat din Cernauti. Dupa destramarea URSS-ului, aceasta poarta numele unui cunoscut poet ucrainean nascut in Bucovina, Yuriy Fedkovych. Universitatea este unica prin stilul arhitectural pe care il impune. Aceasta este principalul obiectiv turistic al orasului. Aceasta universitate a fost construita timp de 18 ani.

Cel care a lucrat la acest proiect este un proaspat absolven al Academiei de Arte Plastice din Viena. El a schitat aceasta universitate dupa o calatorie prin Europa. Se pare ca principala inspiratie pentru aceasta universitate cu un stil arhitectural unic ar fi Palatul Alhambra din Granada. Aceasta universitate a fost infiintata cu 15 ani mai tarziu decat Universitatea Alexandru Ioan Cuza de la Iasi.

Cladirea principala este fosta resedinta mitropolitana, fiind cea mai mare constructie a ansamblului. Aici se gaseau chiliile clerului, dar si careta mitropolitului. Corpul principal al universitatii adaposteste azi Facultatea de Limbi Straine, dar si rectoratul. In Sala Sinodala s-a votat Unirea Bucovinei cu patria-mama, Romania. Sala este foarte frumoasa, avand 12 coloane de marmura care sprijina arcadele galeriei. Tavanul este din stejar avand 2 candelabre imense.

Related Posts