Vitamina D pentru sănătatea dentară la copii

Se știe că starea de sănătate a copiilor depinde în mare măsură de evoluția sarcinii. Iar atunci când se identifică riscurile, precum și cauzele anumitor boli, medicii vor fi interesați de cursul sarcinii, prezența complicațiilor iar medicul dentist nu constituie o excepție. Se știe că în timpul dezvoltării intrauterine se pot forma anumite boli ale cavității bucale și susceptibilitate la acestea. Cercetările in domeniul dentar au arătat că deficiențele vitaminelor la femeile gravide sporesc semnificativ șansele de a dezvolta carii și alte leziuni ale dinților la copii.

Vitamina D pentru sănătatea dentară a copiilor

Vitaminele sunt catalizatori ai multor procese metabolice, deficiența lor poate afecta negativ starea de sănătate a copiilor. Dacă vorbim despre vitamina D, atunci, inițial, metabolismul calciu-fosfor suferă în organism, prin urmare, șansele de a dezvolta unele boli, uneori periculoase, cum ar fi cariile și alte leziuni ale dinților, rahitismul, crește semnificativ.

Dentiștii spun că deficitul de vitamină D poate fi văzut ca o cauză de dentiție întârziată la copii. Există o legătură cu alte numeroase patologii ale cavității orale. Părinții trebuie să-și amintească faptul că, în sine, vârsta copiilor este un factor predispozant pentru dezvoltarea anumitor patologii orale și le determină să progreseze mai rapid și să devină complicații.

Este de remarcat faptul că astfel de riscuri se formează chiar înainte de nașterea copiilor, în timpul perioadei de dezvoltare intrauterină. Se pare că starea de sănătate a dinților la copii depinde de mamă, de evoluția sarcinii și de aprovizionarea suficientă a substanțelor necesare creșterii și dezvoltării. Medicii recomandă cu insistență femeilor gravide să ia vitamine, minerale și să respecte principiile nutriției adecvate. Astfel de recomandări vor ajuta la evitarea multe complicații ale sarcinii și la sănătatea unui copil nenăscut.

O nouă perspectivă asupra dezvoltării cariilor

Caria este un proces patologic care se dezvoltă după dentiție și se caracterizează printr-un dezechilibru între procesele de dezmineralizare.

Cauza principală a cariilor este reprezentat de bacterii, precum unii reprezentanți ai streptococilor, pe care copiii ii pot obține de la părinți și de la un mediu apropiat. Pentru formarea cariilor, este necesar nu numai prezența agenților patogeni, ci și acțiunea unor factori predispozanti.

Un studiu din Canada a relevat un nou factor de risc pentru formarea cariilor la copii. Oamenii de știință au observat ca o predispoziție la acestea și efectul unor factori agresivi începe nu numai înainte de apariția dinților în gură, dar chiar înainte de nașterea unui copil. Studiul a arătat că nivelurile scăzute de vitamina D la femeile în timpul sarcinii cresc semnificativ riscul de formare a cariilor la copii după naștere.

Date stomatologice

Dentiștii reamintesc că procesul de stabilire și mineralizare a dinților la copii apare încă din uter. La fetus, inca de la saptamana 7-10, apar rudimente de dinți care își continuă dezvoltarea pe tot parcursul sarcinii și după ea.

Influențele negative asupra acestui proces, de exemplu, boala maternă, nutriția necorespunzătoare, stresul și chiar administrarea anumitor medicamente pot crește șansele de dezvoltare a cariilor și a altor leziuni la copii.

Deficitul de vitamina D cauzează probleme cu absorbția de smalț și de calciu. Acest factor, la rândul său, crește șansele de dezvoltare a cariilor la copii după dentiție. Autorii au presupus că o deficiență a vitaminei ar putea provoca o întârziere a dentitiei la copii, dar pentru a considera că această teorie sa fie fiabilă, nu există încă date suficiente.

Oamenii de știință au analizat nivelul vitaminei D în mai mult de 200 de femei însărcinate și apoi au analizat starea de sănătate orală la copii. O analiză a datelor a arătat că copiii născuți de mame cu o concentrație normală de vitamina D au avut mult mai puține probleme dentare decât aceia, ale căror mame au avut deficit de vitamine.

Prevalența cariei la copiii cu vârste cuprinse între 1,5 și 4 ani, în primul grup, a fost de 24,3%, iar pentru cel de-al doilea grup mai mult de 50%.

Oamenii de știință speră că datele obținute vor face posibilă o analiză nouă a prevenirii cariei și vor dezvolta metode care încep cu debutul sarcinii.

Recomandări ale dentistilor

Un dentist este un medic care trebuie să fie vizitat în timpul sarcinii. Numeroase studii au arătat că o cavitate orală slab igienizata a unei mame, poate provoca numeroase complicații și consecințe pentru un copil: risc crescut de carie la copii și alte leziuni ale dinților, răspândirea infecției in tot corpul, factor pentru nașterea prematură și multe altele.

Dacă vorbim despre prevenirea cariilor și a altor boli orale la copii, atunci acestea încep cu dezvoltarea intrauterină. Medicii fac recomandări privind nutriția, prescriu suplimente de vitamine și minerale, care ar trebui sa fie respectate. Menținând o concentrație normală de vitamină D în sânge, este posibil să se asigure prevenirea nu numai a cariilor, ci si a multor boli.

După naștere, bebelușii sunt, de asemenea, expuși la diverse riscuri de carii. În primul rând, infecția și transmiterea bacteriilor provoacă carii de la mamă la copil, hrană artificială. Părinții ar trebui să aibă grijă ca sa se asigure o cantitate suficientă de substanțe necesare dezvoltării complete a copilului, în special în timpul stadiului activ.

Dentiștii și medicii de alte practici reamintesc că cea mai bună hrană pe care o mamă o poate oferi copilului este hrănirea naturală. Pe masura ce copilul creste si se dezvolta, dieta sa trebuie sa fie cat mai diversa si completa.

La verificările periodice, medicul dentist poate face un plan individual de prevenire pentru copil, care va contribui la păstrarea sănătății cavității bucale.

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *