Vrei Să Cumperi O Imprimantă? Documentează-te!

Deoarece tot mai mulți se plâng pe motivul că și-au cumpărat o imprimantă orbește iar acum nu-și pot refila cartușele ori consumabilele au prețuri exagerate, m-am gândit să scriu pentru voi un scurt ghid în care să vă ajut să luați cea mai bună decizie, în cazul în care doriți să cumpărați o imprimantă.

Mulți au impresia că alegerea unei imprimante nu poate fi o așa mare chestie, singurul criteriu pe care se bazează fiind prețul, cu cât mai mic, cu atât mai bine. În cele ce urmează, vă veți convinge singuri…

1. Alegerea tipului de imprimanta: Inkjet sau Laser
În funcție de volumul de lucru pe care îl aveți, veți alege imprimanta care vi se potrivește. Spre exemplu, dacă aveți un volum foarte mare de lucru, nu este recomandat să alegeți o imprimantă pe cerneală din foarte multe motive:

• Capacitatea mică a cartușelor: Cu un cartuș de capacitate normală, puteți lista aproximativ 200-250 de pagini iar cu un cartuș de capacitate mare (XL) puteți lista aproximativ 450-500 pagini, în timp ce cu un cartuș normal Laser, puteți lista aproximativ 2000-2500 de pagini.
• Costurile consumabilelor: Un cartuș pe cerneală de capacitate mare costă între 80 și 150 Lei, în funcție de producătorul imprimantei, în timp ce un cartuș Laser costă aproximativ 250-300 Lei, dar cu care puteți lista de 5-6 ori mai multe copii. De altfel, există și cartușe laser compatibile, produse de SKY ori Certo care fac aceeași treabă și sunt la jumătate de preț.
• Timpii de listare: O imprimantă pe jet de cerneală este mult mai lentă în comparație cu una Laser.

Este bine de știut că majoritatea imprimantelor laser sunt monocrom (Alb-Negru). Imprimantele laser, color sunt destul de scumpe și personal nu le recomand din la fel de multe motive: Sunt scumpe, nu există cartușe compatibile, majoritatea cartușelor nu se pot refila deoarece au chip iar cartușele originale costă foarte mulți bani și gândiți-vă că sunt patru (Negru, Galben, Roșu, Albastru). Un set de astfel de cartușe poate costa aproape cât imprimanta ce le folosește.

În cazuș în care aveți un volum mic de lucru, vă recomand o imprimantă pe jet de cerneală, care este relativ ieftină, și își face treaba foarte bine.

2. Simplă sau multifuncțională?
În cazul imprimantelor pe jet de cerneală, nu are rost să cumpărați o imprimantă simplă deoarece diferența de preț este foarte mică în comparație cu una multifuncțională, de doar câțiva lei. În schimb, în cazul imprimantelor pe Laser, această diferență este de câteva sute de lei. Practic, va trebui să vă hotărâți dacă aveți nevoie sau nu de un scanner/copiator deoarece prețurile diferă foarte mult aici.

3. Este posibilă refilarea cartușelor? Există cartușe compatibile?
Vă dau un pont: Fugiți de imprimantele ale căror cartușe prezintă chip. Aceste cartușe nu pot fi reîncărcate deoarece acel chip contorizează numărul de pagini listate. Spre exemplu, când a ajuns la 1000 de pagini, cartușul nu va mai funcționa, chiar dacă mai are cerneală în el.

Majoritatea cartușelor ce nu prezintă chip se pot refila, însă nimeni nu poate garanta funcționarea după refilare, în sensul că exista un mic risc de a nu funcționa.

În cazul cartușelor laser, treburile stau altfel. Majoritatea cartușelor laser au chip, dar acesta poate fi înlocuit la fiecare refilare astfel încât cartușul mai poate funcționa. Refilarea unui cartuș laser și înlocuirea chipului costă în jur de 40-60 Lei iar șansele de funcționare după refilare sunt peste 95%.

Deasemenea, puteți întreba dacă există cartușe compatibile pentru imprimanta respectivă, marca Certo ori Sky. Cartușele compatibile sunt cartușe ce nu sunt produse de firma ce a produs imprimanta. Pe scurt, sunt chinezării, ce costă cam 50-60% din valoarea cartușului original. Practic, fac același lucru, deci puteți cumpăra cu încredere.

Cartușe Inkjet recomandate: HP 21/22, 300/301, 344/346, 900/901, CANON 37/38, 40/41, 510/511, 512/513, LEXMARK 17/34
Cartușe Laser recomandate: HP 12A, 36A, 38A, 78A, 85A, CANON 702, Samsung 1042S/L, 1052S/L, XEROX 3100/3200/4200/4300

Vă recomand orice imprimantă ce folosește cartușele menționate mai sus.
Probabil vă mirați de ce nu am menționat și Lexmark, Sharp, Brother, Epson ori Toshiba?! Pentru că sunt cele mai ciudate imprimante pe care le-am întâlnit vreodată. Ca și preț sunt foarte accesibile, însă nu ați vrea să știți cât costă consumabilele, pentru că de refilare nu se mai pune problema. Toate aceste cartușe au chip și NU pot fi refilate, deoarece chinezii nu au produs momentan cartușe compabile sau chipuri. Fugiți de ele!

4. Prețul
În cazul imprimantelor, prețul este foarte important și trebuie să gândiți astfel: Cu cât imprimanta este mai ieftină, cu atât consumabilele sunt mai scumpe și posibilitatea de a fi refilate este mai mică. Aici nu este cazul să vă zgârciți. Puteți cumpăra un Lexmark cu 100-120 Lei însă puteți da pe un set de cartușe 200 Lei. Unde este afacerea?!

Prețul unei imprimante bune, pe cerneală pleacă de pe la 180 Lei, în timp ce prețul unei imprimante Laser pleacă de pe la 400 Lei. În cele ce urmează, vă voi recomanda câteva imprimante, de ambele tipuri, atât laser cât și cerneală, pe care eu le-am testat de-a lungul timpului și am fost mulțumit.

Imprimante Inkjet: HP 2050/2400/2480, CANON MP250/280, MX360,
Imprimante Laser: Samsung SCX 4200/4300/4600 sau 1660/1665, XEROX 3140/3200/3220, LEXMARK E343, CANON LPB6000

Related Posts